Cementfabrikken

Cementvarefabrikken ligger fantastisk smukt i vandkanten midt i Sælvigbugten og ser ud, som den har gjort de sidste snart 100 år. Der er en utrolig inspirerende atmosfære i de gamle bygninger. De gamle forme til støbning af diverse sten og rør ligger stadig på hylderne eller hænger under loftet, og de gamle maskiner står uberørte hen, som om de bare venter på, at én forbarmer sig over dem og trykker på ”on”.

Fabrikken, som i dag ejes og drives af Bjørn Sørensen, blev bygget i 1908 og har været i familien Sørensens eje siden 1949. Dengang bestod hovedproduktionen af tagsten, rør, fliser og blokke, og fabrikken forsynede øens byggerier med de nødvendige materialer. Færdigbeton blev først fremstillet, da vekselstrømmen kom til øen, og har siden været en fast del af fabrikkens produktion.

Da familien Sørensen overtog fabrikken, var der syv mand ansat, men i dag arbejder Bjørn alene. De fleste varer, som tidligere blev støbt på fabrikken, hentes nu fra fastlandet, og i dag består fabrikkens hovedproduktion af færdigbeton til øens byggerier, og kun få og specielle varer støbes.

Et af målene med workshoppen var at undersøge muligheden for at finde en nicheproduktion til fabrikken. En sådan er så småt opstartet, og fabrikken tilbyder også i dag kurser for arkitekter og andre som har brug for at eksperimentere og/ eller prøve betonets muligheder af.